9 tips om de warme zomer door te komen

De zomer is heerlijk. De zon geeft je energie en een goed gevoel. Maar als het te warm wordt, neem je maar beter de nodige voorzorgen. Vooral oudere mensen, die de warmte minder goed voelen, moeten bij oplopende temperaturen het hoofd koel houden. Letterlijk en figuurlijk. Deze tips kunnen daarbij helpen.

  1. Drink voldoende water, ook al heb je geen dorstgevoel. Toch zeker zo’n anderhalve liter per dag, maaltijden niet inbegrepen. Door het warme weer ga je immers extra zweten en vocht verliezen. Je lichaam droogt sneller uit en dat houdt risico’s in, denk maar aan nierproblemen. Vermijd ook alcoholische dranken. Lekker zijn die wel, maar ze doen je alleen maar meer zweten…
     
  2. Kopje warme thee? Raar maar waar: in plaats van ijskoude dranken, kun je beter warme thee drinken. Je lichaam heeft een natuurlijke reflex waardoor je lichaamstemperatuur vanzelf zal dalen door de warme vloeistof. Te koude drankjes kunnen krampen en maagpijn veroorzaken.
     
  3. Eet licht. Zware en gekruide maaltijden vragen meer energie van je lichaam om te verteren. Liever dus een slaatje met zomergroenten, een gezouten soepje, een stukje fruit en… ijsjes (al smaakt een koele milkshake of yoghurt ook altijd). Eet bij voorkeur meerdere kleine maaltijden en versnaperingen, dan drie keer daags een stevige maaltijd.
     
  4. Zorg voor extra verfrissing. Een verkoelend voetbad, een natte handdoek in de nek of op de polsen, een waterverstuiver om gezicht en mond te bevochtigen… Het helpt allemaal om die hete temperaturen te trotseren. En waarom niet regelmatig een frisse douche of bad nemen? Het koude water bevordert de bloedcirculatie.
     
  5. Draag lichte en losse zomerkledij. Vermijd nauw aansluitende kleren. Zo ga je alleen maar nog meer zweten. Haal dat open kleedje, die korte broek en dat T-shirt (met een lichte kleur) maar uit de kast.
     
  6. Houd de zon buiten. Doe de rolluiken naar omlaag en de gordijnen toe. Zo blijft het binnen een stuk koeler.
     
  7. Doe het rustig aan. Het is echt geen goed idee om in een zomerse hitte de ziel uit je lijf te lopen, werken, sporten, wandelen ... (en nog meer te zweten en vocht te verliezen). Wil je toch even bewegen? Probeer dat dan op een minder warm moment zoals in de ochtend.
     
  8. Ga je toch in de zon? Vergeet je dan niet in te smeren. Niet met make-up maar met een zonnecrème met een voldoende hoge beschermingsfactor. En zet een hoed of petje op, en een zonnebril.
     
  9. Zoek de koelte op. In een zetel of bank buiten onder een schaduwrijke boom is het vast heerlijk vertoeven. Maar je zit misschien nog beter in een ruimte waar de airconditioning op staat. Een ventilator kan ook al voor wat afkoeling zorgen.

Deze tips helpen je alvast op weg, maar vergeet vooral niet te genieten van de zomer! Dolce far niente, een babbeltje slaan of een boek lezen… Het is nooit te warm om lekker rustig te ontspannen en gewoon van de zomer te genieten (want voor je het weet is het weer herfst).