De inrichting van een ziekenhuis vraagt om een doordachte aanpak: van concept tot meubel

Vanuit de filosofie Creating Healing Environments denken Studio M en Moments Furniture mee bij het ontwikkelen van volwaardige concepten voor ziekenhuizen. Centraal doorheen de hele inrichting staat het creëren van een therapeutische ervaring die bijdraagt aan het genezingsproces van de zorgvrager.

Een ziekenhuis inrichten vraagt om een doordachte totaalaanpak. Het interieur moet rust brengen en de onrust van patiënten en bezoekers helpen te verminderen. “Moments Furniture stond recent nog in voor de inrichting van het AZ Delta in Roeselare, een van de nieuwste ziekenhuisrealisaties in België, een project van VK Architects. We namen het concept op ons van a tot z. Met onze conceptstudio Studio M dachten we samen met de klant en de architect actief mee over de inrichting”, zegt hospitality creator Serge De Rouck. “Dit vertaalde zich in een resultaat met maximale aandacht voor de zorgvrager, de zorgverlener en de bezoeker. Voorbeelden hiervan zijn onder meer de patiëntenkamers, de verschillende wachtruimteconcepten, koffiecorners, personeelsruimtes, de pediatrische en palliatieve afdeling, de stille ruimte, ...”

Beter uit bed

De laatste jaren wordt de periode die patiënten in bed doorbrengen steeds korter. Door hen sneller te mobiliseren wordt hun autonomie en genezingsproces bevorderd. Daarnaast is er ook de sterke ontwikkeling en toename van het aantal daghospitalisaties. Daardoor daalt enerzijds het aantal bedden en wordt anderzijds ingezet op het mobiliseren van de patiënten, zowel in het dagziekenhuis als op de patiëntenkamers. Deze tendensen vragen om nieuwe, aangepaste producten.

“Naast het meedenken op vlak van concepten, ontwikkelt Moments Furniture innovatieve producten die zowel de filosofie van het ziekenhuis en de afdeling, als het ontwerp kracht bijzetten”, zegt Marie Thevelin, product manager bij Moments Furniture. “We helpen ziekenhuizen met hun concept en met specifieke producten. Vanuit onze passie en ervaring ontwikkelden we een van de beste zorgrelaxen wereldwijd. Voorbeelden waar de expertise van Moments Furniture in beeld kwam, zijn de speciale ontwikkeling van onze Ino relaxzetel voor de afdeling orthopedie van het AZ Delta. In het AZ Monica in Antwerpen hielpen we de architecten van Assar Lox met de invulling van juiste producten, zoals onze Fusion relaxzetel in de nieuwe cardiokliniek.” 

Moments Furniture heeft een uitgebreid productaanbod voor ziekenhuizen, waar maximale hygiëne, veiligheid, ergonomie en duurzaamheid centraal staan. Ze kunnen uitgerust worden met een ruime keuze aan zorgaccessoires die mobilisatie en gebruiksgemak stimuleren. Door deze ervaring, passie en kennis is Moments Furniture al jarenlang een betrouwbare partner voor ziekenhuizen. “We geloven voluit in wat we doen en in de meerwaarde van onze producten”, zegt Marie Thevelin. “Al nodigen we je graag uit om het comfort en gemak voor zorgvragers, zorgverleners en bezoekers zelf te ervaren tijdens een gesprek.”