Waarom onrusthekken wel een goed idee zijn

In zorginstellingen wordt vaak gebruik gemaakt van onrusthekken op de zorgbedden. Ze zijn een enorme hulp bij valpreventie en indien ze goed opgevat zijn, geven ze de bewoner ook een veilig gevoel. Hier en daar duiken nog misverstanden op. Tijd om die de wereld uit te helpen. Wat is een onrusthekken, hoe gebruik je het en wat zijn de alternatieven?

De voordelen van onrusthekken

Onrusthekken sluiten een zorgbed geheel of gedeeltelijk over de lengte af zodat de bewoner niet uit het bed kan vallen. Op onrusthekken of zijdelingse bescherming ligt vaak nog een stigma. Ze zouden de bewoner een gevangen gevoel geven. Nochtans is zo’n bedhek een bondgenoot voor een fixatiearm beleid. Wanneer het concept goed opgevat is tenminste.

Hoe gebruik je zijdelingse bescherming?

Je ziet nog regelmatig onrusthekken die vanuit 1 punt bediend worden en uit metaal zijn gemaakt. Dit versterkt inderdaad het beknellende gevoel dat veel gebruikers aanhalen. En toch zijn er valhekken die je net hullen in een geborgen cocon, gemaakt uit hout of bekleed met een aangename stof

Onrusthekken kunnen ook bestaan uit 2 delen, die mogelijks zelfs afzonderlijk traploos te bewegen zijn. Zo kiest de bewoner zelf waar hij of zij de bescherming of extra veiligheid het hardst nodig heeft. Dit type zijdelingse bescherming heeft bovendien als extra voordeel dat het meteen ook een stevig steunpunt biedt om makkelijk in en uit bed te stappen.

De alternatieven voor onrusthekken

Wil je aan valpreventie doen zonder fixatie en zonder zijdelingse bescherming? Met deze opties vergroot je de veiligheid voor de bewoners en geef je hen toch dat geborgen gevoel:

  • een extra laag of in hoogte verstelbaar bed
  • een valmat
  • een verzwaard deken of ballendeken, gevuld met plastic ballen die het lichaam stimuleren
  • positioneringskussens of een opgerolde handdoek ter ondersteuning

Hou er wel rekening mee dat sommige van deze opties het vallen niet voorkomen maar slechts de impact ervan verminderen. Bovendien kunnen deze bij nachtelijk in- of uitstappen in de weg liggen of een stigmatiserend karakter met zich meedragen.

Ook een doordachte inrichting van de slaapkamer helpt om onrust en valangst te voorkomen.

Moments Furniture heeft 3 types zorgbedden ter beschikking waarop comfortabele en veilige zijdelingse bescherming kan aangebracht worden. Informeer naar de mogelijkheden.

Formidabel First

Innovatie ten dienste van een hoog laag zorgbed met fixatievriendelijke valbescherming.

Formidabel Pro

Traditionele zorg, robuuste eigenschappen en zorgeloos comfort in een verstelbaar zorgbed.

Formidabel Eco

Comfort en kwaliteit voor ieders budget en zorgnood, met tal van opties en accessoires.