Moments op de eerste rij op het Silver Economy Forum in Finland

Vorige week was Moments te gast op het Silver Economy Forum in Helsinki, Finland.

1.     Wereldwijde, nationale en lokale bedrijfs- en regeringsleiders kwamen voor het eerst samen om actie te ondernemen voor gezamenlijk gecreëerde innovatie in producten, diensten en overheidsbeleid, die bijdragen aan het mogelijk maken en tegemoetkomen aan de behoeften van onze groeiende mondiale vergrijzende samenleving.

Het ‘high-level’ Forum over de Silver Economy legde de focus op de manier waarop de wereldwijde vergrijzing en het lang-leven het landschap voor het bedrijfsleven en de overheid veranderen.  Hierbij bracht men nieuwe benaderingen naar voren van verouderde modellen van gezondheid, de zorg, financiële planning, werk, pensionering, technologie en percepties in de richting van vergrijzing, waarbij het erkennen van de vergrijzing van de samenleving geen last hoeft te zijn, maar in feite een opportuniteit is voor economische groei. Dit heet ‘The Silver Economy’.

Het tweedaagse Forum - het resultaat van een unieke samenwerking tussen de Finse regering en de door de particuliere sector geleide Global Coalition on Aging (GCOA) - was de eerste officiële bijeenkomst van het Finse voorzitterschap van de EU-Raad. Deelnemers waren onder meer topministers uit de hele wereld, CEO's van Fortune 100-bedrijven, en opinieleiders van mondiale instellingen, de academische wereld, denktanks, de media en niet-gouvernementele organisaties.

2.    Meer dan 60 deskundigen leidden gesprekken op het Forum, waarbij de vele mogelijkheden en vereisten om het potentieel van de Silver Economy te realiseren en te maximaliseren, werden belicht:

  • Actie nu: De paradigmaverschuiving voor de manier waarop we zaken doen en de samenleving organiseren met betrekking tot de vergrijzing van de samenleving, vindt nu plaats, dus moeten er nu interdisciplinaire samenwerkingsacties worden ondernomen.
  • Co-creatie: Het creëren van producten, diensten en beleid moet gebeuren in samenwerking met eindgebruikers - en niet alleen met ouderen zelf, maar ook met hun verzorgers, gezinnen en gemeenschappen.
  • Nee, tegen ageïsme: De integratie van ouderen in de samenleving is een absolute voorwaarde om de kracht van de Silver Economy - op het werk, als consument en als waardevolle bijdrage aan de samenleving - te benutten en berust op het verbannen van leeftijdsstereotypen.
  • Preventie, welzijn en functionele capaciteit: De verandering van de gezondheidsstelsels moet zich richten op preventieve diensten en een beter bewustzijn van de omstandigheden die met de leeftijd toenemen, waarbij gebruik wordt gemaakt van geïntegreerde en persoonsgerichte zorg, alsook van hulpmiddelen voor zorg op afstand en digitale monitoring, allemaal met als doel het bereiken van functionele capaciteit naarmate we ouder worden.
  • Financiële instrumenten voor een langer leven: Financieel gezien moeten pensioenstelsels en pensioensparen opnieuw worden bedacht, zodat individuen, financiële instellingen en beleidsmakers allemaal werken aan nieuwe strategieën om een financieel welzijn voor het 100-jarige leven op te bouwen.
  • Verandering op de werkvloer: Werkgevers moeten zich ontwikkelen om ervoor te zorgen dat zij de bijdragen van de vijf generaties die momenteel op de werkplek werkzaam zijn, beter te kunnen benutten, wat voortdurende bijscholing en omscholing van werknemers vereist om gelijke tred te houden met de veranderende maatschappelijke behoeften en voortdurende technologische innovatie.

"Dit jaar - 2019 - is een cruciaal scharnierpunt voor veroudering en een lange levensduur, van het Japanse leiderschap van de G20 tot het middelpunt van de Cannes Lions Advertising Awards dit jaar, en tot Helsinki en het Silver Economy Forum", aldus Michael W. Hodin, PhD, CEO van GCOA, en een van de belangrijkste organisatoren van het Forum. "Terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie zich voorbereidt om 2021-2030 uit te roepen tot het Decennium van gezond ouder worden, erkennen leiders uit de particuliere sector, internationale instellingen en de overheid steeds meer dat we midden in een totale paradigmaverschuiving zitten. Vandaag de dag hebben we een echte kans om te plannen en voor een wereldwijde megatrend te komen die de samenleving zoals wij die kennen volledig herschept om ervoor te zorgen dat het een pad is voor economische groei en meer welzijn voor iedereen".