Radboud zet zorg in beweging

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat patiënten sneller herstellen als ze minder aan het bed worden gekluisterd en meer bewegen. Het ‘Beter uit bed’-programma van het Radboud Universitair Medisch Centrum is dan ook een stap in de goede richting.

Liggen is geen oplossing

Een patiënt hoort in bed. Je ligt in het ziekenhuis, letterlijk. Na een ingreep brengt een patiënt overdag gemiddeld 80 procent van de tijd in bed door. Met alle gevolgen vandien. Een passieve houding heeft een negatief effect op de breinfunctie. De spierkracht neemt af en het uithoudingsvermogen vermindert. De kans op complicaties, zoals een longontsteking en doorligwonden, neemt bovendien toe. En dat terwijl er een simpel alternatief is dat het herstelproces kan bevorderen: bewegen.

Beter uit bed

Het Radboud Universitair Medisch Centrum heeft een programma ontwikkeld dat elke patiënt na een opname snel, op eigen tempo, in beweging moet krijgen. Met ‘Beter uit bed’ stimuleert het patiënten om actief te zijn en voor enige tijd per dag, zelfs na een zware operatie, het bed te verlaten. Daar wordt de hele zorgomgeving bij betrokken. Voedingsassistent, verpleegkundige en arts. Iedereen helpt mee. Eten? Aan tafel. Tanden poetsen? In de badkamer. Een wandeling maken? Via een speciale route gaat het naar de relaxruimte of buiten om een luchtje te scheppen. Alles wordt in het werk gesteld om de patiënt overdag zoveel mogelijk uit bed te houden.

Snelste weg naar herstel

De ziekenhuisinrichting speelt volgens wetenschappers een al even belangrijke rol in het mobiliseren van de patiënt. Uitnodigende ruimtes met rustpunten maken het aantrekkelijker om uit bed te komen. De kamers voorzien van comfortabele zorgzetels, hulpmiddelen en handigheden is ook een goed idee. Met het oog op de aankomende nieuwbouw gebruikte Radboud in een proefopstelling van zo’n ‘patiëntenkamer van de toekomst’ eerder al onze INO zorgfauteuil, omdat die het nodige zitcomfort biedt en de patiënt toelaat makkelijk op te staan. Een kwaliteit die goed aansluit bij het concept.

En hoe staat het vandaag met ‘Beter uit bed’? Het programma wordt algemeen toegepast in het Radboud Universitair Medisch Centrum en verplegend personeel, artsen en patiënten zijn positief. Patiënten herstellen sneller en kunnen vlugger naar huis. En daar wordt ook het ziekenhuis beter van, want zo komt er sneller een… bed vrij voor de volgende patiënt. Tijd om de hele zorgsector in beweging te krijgen?