Omgaan met valangst bij ouderen

Valangst bij ouderen is een vicieuze cirkel. Iemand die valt, is vervolgens bang dat dit opnieuw zal gebeuren, vermijdt uiteindelijk dagelijkse activiteiten en raakt in isolement. Nochtans is het voor senioren heel belangrijk om te blijven bewegen. Met een doordacht interieurconcept binnen je zorginstelling, bied je bewoners een houvast. Letterlijk en figuurlijk.

Wat is valangst?

Valangst is minder bewegen en activiteiten vermijden uit angst om te vallen. Vaak schat men ook het risico om te vallen hoger in, dan het in realiteit is. Enkele symptomen van valangst:

  • Angst en paniek wanneer de oudere denkt het risico te lopen om te vallen
  • Vermijden van door de tuin te wandelen, de trap te nemen, de benen te strekken in de gang, …
  • Inschakelen van een vertrouwenspersoon of hulpmiddelen (stok, rollator, rolstoel)
  • Op een meer gekunstelde manier wandelen
  • Slap gevoel in de benen en knieën
  • Hartkloppingen, duizeligheid, druk op de borst
  • Beven, trillen en/of zweten

Valangst behandelen

Iemand met valangst loopt meer kans om opnieuw te vallen. Het goede nieuws is dat dit behandeld kan worden. Vaak wordt een combinatie van gedragstherapie, kinesitherapie en ergotherapie voorgeschreven. Zo leren ouderen opnieuw op een normale manier te bewegen, zonder hulpmiddelen. Een psychologe helpt hen bij het omgaan met de situaties die angst voor vallen veroorzaken.

Valangst voorkomen

Valangst kan je ook proberen voorkomen door in te zetten op een veilige omgeving. Hier speelt de inrichting van je zorginstelling of privéwoning een cruciale rol om bewoners mobiel en zelfstandig te houden en hun zelfvertrouwen op te krikken. Onder meer door te kiezen voor stevig meubilair dat als steunpunt kan dienen.

Let er bij een stoel bijvoorbeeld op dat de poten ver genoeg uit elkaar staan zodat hij stabiel staat. Kies voor een relaxzetel met wielen zodat de bewoner zeker niet in isolement geraakt. Voorzie in de gang wachtbanken of andere meubels waarop de oudere kan uitrusten. Of maak het hen gemakkelijker om in en uit hun bed te stappen door gebruik te maken van zijdelingse bescherming.

Meer weten over ergonomisch zorgmeubilair of over een veilige totaalinrichting van je zorginstelling? Ontdek de meubels van Moments Furniture en het totaalconcept van Studio M.